Genetisk polymorfisme og blodtype
I siste utgaven av Nordisk Tidsskrift for Biologisk Medisin er det publisert en omfattende artikkel om blodtypedietten av professor dr.philos Dag Viljen Poleszynski. Artikkelen har tittelen «Genetisk polymorfisme og blodtype - et grunnlag for kostholdsvalg». Nedenfor følger et sammendrag av den interessante artikkelen:
«De senere årenes forskning har bedret mulighetene for å kvantifisere genetisk variasjon, noe som snart vil muliggjøre å skreddersy diett til ens genetiske polymorfisme. Et forsøk på å individualisere kosthold og livsstil er blitt kalt «blodtypedietten», først beskrevet av Peter J. D’Adamo i boka «Eat Right for Your Type» («Blodtypedietten» på norsk). Forfatteren beskriver en strategi for å tilpasse livsstilen, inkludert kostholdet, til hvert enkelt individs biokjemi og fysiologi. Han legitimerer dette med en samlet teori basert på forskning innen blant annet fysisk antropologi, arkeologi, nevrologi, biokjemi, ernæringsfysiologi, lektinologi, epidemiologi, psykologi, immunologi og genetikk. Basert på studier sitert av D’Adamo og egne kilder viser denne forfatteren at D’Adamo har funnet et viktig kriterium for å skille mellom undergrupper med ulike behov for mat og livsstil, selv om deler av teorien trolig er feil. Dette er imidlertid ikke tilstrekkelig for å avvise det hele, idet hans generelle teori synes å ha fundament i vitenskapelige studier og er rapportert å fungere i praksis. Klinikere i det private og offentlige helsemarkedet kan ha mye å vinne på å nyttiggjøre seg de delene av D’Adamos teori som er kunnskapsbaserte. I den grad forskning mangler, oppfordres det medisinske miljøet til å etterprøve og korrigere teorien både med basalmedisinsk og klinisk forskning.»
______
Nordisk Tidsskrift for Biologisk Medisin er et nytt helsefaglig tidsskrift. Det tilstrever et høyt faglig nivå, men inneholder artikler som også kan forstås av et generelt interessert publikum. Redaksjonelle temaer er natur- og skolemedisin, miljømedisin, livsstil, ernæring, kosttilskudd og behandlingsmetoder som særlig fremmer evnen til selvhelbredelse. Med den odelstingsproposisjonen om integrasjon av alternativ medisin i helsevesenet som i disse dager fremmes for Stortinget, vil dette tidsskriftet få økende aktualitet.
Tidsskriftet publiserer hovedsakelig artikler på nordiske språk (norsk, svensk og dansk) med engelsk sammendrag. Enkelte artikler blir publisert på engelsk med sammendrag på norsk, svensk eller dansk. Tidsskriftet er det eneste fagtidsskriftet av sitt slag med hele Norden som målgruppe.
Innhold/Contents
Redaksjonelt
31 Brist på essentiella näringsämnen
P.-A. Öckerman
32 ECIWO-biologi och bioelektricitet
B. Dahlgren
Klinikk og vitenskap
34 Genetisk polymorfisme og blodtype – et grunnlag for kostholdsvurdering
D.V. Poleszynski
41 Jod och jodbristtillstånd
B.-A. Lamberg
49 Akupunktur og evnen til selvhelbredelse
V. Schjelderup
Nutritional influences on illness
57 Irritable bowel syndrome
M.R. Werbach
Aktuelt
39 Hvitløk kan beskytte hjertet mot skade etter operasjon
55 Ny kunnskap om kosthold og autisme
Bokanmeldelse
58 Carlo G, Schram M.
Cell Phone s. Invisible hazards in the wireless age