Reprinted from:
http://www.dagbladet.no/nyheter/2002/05/29/333258.html
FORSØKSKANIN: Jenny Mathilde Ingebrigtsen (26) er oppgitt over at Folkehelseinstituttet gjennomfører nye forsøk med vaksinen som har gjort henne ufør.
TRONDHEIM (Dagbladet): Jenny Mathilde Ingebrigtsen (26) fikk livet delvis ødelagt da hun var forsøkskanin for en vaksine mot hjernehinnebetennelse. Nå blir den samme vaksinen prøvd ut i et nytt forsøk ved fire ungdomsskoler i Oslo.
Av KJELL-IVAR MYHR
Onsdag 29. mai 2002 7:10,
Dette bekrefter overlege Jan Fuglesang ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt (tidligere Folkehelsa) overfor Dagbladet. Han er prosjektleder for det nye forsøket med den egenproduserte meningokokk B-vaksinen.
På slutten av 80-tallet gjorde de et forsøk med den samme vaksinen på ungdomsskolen i hele Norge. Trondheimsjenta Jenny Ingebrigtsen var blant forsøkspersonene. Hun var i 1988 en sprek og livsglad 13-åring, men ble alvorlig syk av vaksinen.
- Vi har arbeidet videre med denne vaksinen, og måter å bruke den på, både nasjonalt og internasjonalt. Nå er vi i den avsluttende fasen. Dette er på en måte punktum i den lange prosessen som vi begynte på 80-tallet.
- Det er altså snakk om den samme vaksinen?
- Ja, i prinsippet. Det er gjort mindre endringer i produksjonsprosedyren, men oppskriften er i prinsippet den samme, sier Fuglesang.
Erstatning
En måned etter at Jenny Ingebrigtsen tok sprøyta med vaksinen, våknet hun en morgen med voldsomme smerter. En halvtime seinere var hun lam fra livet og ned. Etter en lang periode med sykehusopphold og intens trening, kom hun seg opp av rullestolen. I dag er hun 80 prosent medisinsk ufør, og hun plages med mye smerter.
I informasjonsheftet de fikk utdelt i forbindelse med forsøket, sto det at staten hadde bundet seg til å gi økonomisk erstatning om det skulle oppstå en varig skade. Men Jenny og hennes foreldre har måttet kjempe en lang kamp for å få erstatning.
I et brev fra Helsedirektoratet, datert 21. oktober 1993, slås det fast at de har «funnet at det foreligger årsakssammenheng mellom vaksine og sykdommen».
I 1996 ble det inngått et forlik, der Jenny Ingebrigtsen fikk 1,1 million kroner i erstatning fra staten. I fjor fikk hun en tilleggserstatning på 410000 kroner, fordi uføregraden ble større enn først antatt.
Informasjon
På tross av denne forhistorien, mener Folkehelseinstituttet at det ikke er noen fare forbundet med det nye forsøksprosjektet.
- Nå har vi så lang erfaring med denne vaksinen, at vi anser at det ikke er noen fare, sier prosjektleder Jan Fuglesang.
Han mener de har gitt grundig informasjon til alle forsøkspersonene på forhånd, men ifølge foreningen Vaksineopplyste Foreldre står det i informasjonsskrivet at «det ikke er påvist alvorlige bivirkninger som har sikker sammenheng med vaksinen».
«For Jenny Ingebrigtsen framstår det som uhyrlig og komplett uforståelig at forsøket fra 1988 kan gjentas med den påstand at det ikke er kjent at denne vaksinen har gitt alvorlige bivirkninger,» skriver hennes advokat, Leif Strøm, i et brev til helseminister Dagfinn Høybråten.
Han ber statsråden se nærmere på forsøksprosjektet som nå er i gang ved fire Oslo-skoler.
Til Dagbladet sier Jenny:
- Hva gjør de hvis det går galt denne gangen også, og hvorfor har de gått så stilt i dørene med dette?
Reprinted from:
http://www.dagbladet.no/nyheter/2002/05/29/333258.html