Akrylamid - fortsatt farlig by #161633 ..... Norsk Språk Helse Forum
Date: 2/10/2003 2:10:22 AM ( 21 y ago)
Hits: 1,503
URL: https://www.curezone.org/forums/fm.asp?i=148887
Akrylamid - fortsatt farlig
LENE SKOGSTRØM
Myndighetene har ikke gitt god nok informasjon om faren ved akrylamid i mat, mener Forbrukerrådet. De vil ha en forpliktende plan for å redusere det kreftfremkallende stoffet akrylamid i ferdigmat.
Farlig eller ikke? Husker du akrylamid-alarmen i april/mai i fjor? Potetchips, pommes frites, knekkebrød, kjeks - til og med vårt daglige brød ble satt på risikolisten. Det svenske Livsmedelsverket publiserte analyseresultater som viste høye verdier av det kreftfremkallende stoffet akrylamid i flere matvarer.
Så fulgte Statens næringsmiddeltilsyn opp med egne analyser av akrylamid-innholdet i norske matvarer. Og i november kom meldingen om at kaffe også er en betydelig kilde for akrylamid. Så ble det stille en stund - til forrige uke.
Puster ut igjen
Da konkluderte en studie ved Karolinska Institutet i Sverige med at det ikke kan påvises sammenheng mellom inntak av visse matvarer med akrylamid, og økt risiko for kreft i tykktarmen, endetarmen, nyrene og urinblæren. Og hele Norge puster ut.
Men kan vi trygt luske tilbake til potetgullbollen? Nei da: Ifølge Statens næringsmiddeltilsyns (SNT) vitenskapelige komité er kreftrisikoen akkurat den samme som før. Den er liten, men den er der. Den svenske undersøkelsen er bare ikke følsom nok til å kunne påvise en så liten kreftrisiko som er beregnet for akrylamid i næringsmidler, heter det.
Fortsatt anbefales storspisere av potetgull og pommes frites, samt stordrikkere av kaffe, å kutte ned på forbruket.
Ønsker risiko-skala
Myndighetene har ikke håndtert akrylamid-saken godt nok, mener rådgiver Hilde Helgesen i Forbrukerrådet.
- Vi savner mer skreddersydde råd fra myndighetene til utsatte grupper. Unge voksne med et høyt forbruk av potetgull, pommes frites og kaffe, og som samtidig får i seg akrylamid gjennom sigarettrøyk, kan være en særlig utsatt gruppe.
Publikum får høre litt her og litt der om hva som er farlig med maten vi spiser. Helsemyndighetene må ta ansvaret for å sette dette i perspektiv. Forbrukerne trenger noe tilsvarende en "Richters skala" for matvarer - et hjelpemiddel vi kan bruke for å måle matsikkerhet, mener Helgesen.
- Hvor farlig er det å spise rester av plantevernmidler i mat i forhold til mat med høyt akrylamidinnhold, for eksempel? Det er umulig for folk flest å sette seg inn i alt dette, og vi frykter at mange blir forvirret og gir opp. Det brukes mye penger på å teste husdyr for mulig kugalskap. Kanskje kunne offentlige midler gitt mer helsegevinst ved å bruke dem på annet hold?
Vil ha øvre grense
Forbrukerrådet har forgjeves foreslått å få til en øvre aksjonsgrense for akrylamid, slik at industrien tvinges til å redusere innholdet. Dette er noe Tyskland ønsker å innføre - men Statens næringsmiddeltilsyn er ikke med på det.
Helgesen mener at myndighetene må ha en aktiv rolle i å sikre mattrygghet ved blant annet ved å legge press på næringsmiddelindustrien.
- Er det grunn til å stole på at industrien, som skal tjene penger på produktene, er rette instans for å garantere at maten er trygg med hensyn til akrylamid? spør hun. - Vi etterlyser en forpliktende plan for hvor mye industrien skal redusere akrylamid-innholdet over en viss tid.
Den norske forskningen er konsentrert rundt råvarer og prosesser i industrien. Men Forbrukerrådet mener at det også bør forskes mer på hjemmelaget mat, slik at folk kan få råd om hvordan de skal varmebehandle maten hjemme. En engelsk undersøkelse viste at det slår voldsomt ut på akrylamid-innholdet hvis pommes frites står tre-fire minutter for lenge i ovnen. I tillegg bør det ifølge Forbrukerrådet forskes mer på akrylamidinnhold i mat fra storhusholdninger som kantiner, kafeer og restauranter.
AKRYLAMID I MAT
Akrylamid er et kjemisk stoff som blir dannet i mange stivelsesholdige matvarer under steking og tilberedning ved høy temperatur.
På grunnlag av dyreforsøk er akrylamid klassifisert som et sannsynlig kreftfremkallende stoff. I store mengder kan det dessuten skade nervesystemet, og føre til redusert fruktbarhet.
Rundt 40 krefttilfeller i Norge hvert år kan være forårsaket av akrylamid i mat og drikke. Dette er omkring én prosent av alle antatt kostholdsrelaterte krefttilfeller i Norge.
Storspisere av chips, pommes frites og stordrikkere av kaffe anbefales å redusere inntaket.
Ifølge kostholdsundersøkelsene er inntaket blant de 10 prosent som spiser mest snacks på 40 gram daglig, og tilsvarende for kaffe på i overkant av 1 liter daglig.
Ved tilberedning av mat hjemme bør forbrukere unngå hard-steking av maten, og forøvrig følge stekeanvisningen på pakningen nøye. I dag er ikke resultatene entydige nok til å gi mer detaljerte anbefalinger.
(Mer om akrylamid i mat kan leses på www.snt.no)
http://www.aftenposten.no/forbruker/helse/article.jhtml?articleID=4...
<< Return to the standard message view
fetched in 0.03 sec, referred by http://www.curezone.org/forums/fmp.asp?i=148887